czwartek, 31 października 2013

Pasta sojowa mocno pomidorowa


Potrzebujemy:
  • 200 gram soi ( 1 szklanka)
  • 2 małe marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • duża cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 5 łyżeczek przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • łyżka oliwy
  • łyżka oleju
Przygotowanie:

Soję płuczemy, zalewamy wodą i zostawiamy do namoczenia przez noc. O poranku odcedzamy oraz zalewamy świeżą wodą, dodajemy listki i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości czyli w praktyce 1,5-2 godziny.Uzupełniamy wodę. W międzyczasie do  tego samego garnka wkładamy także przekrojone na pół marchewki oraz pietruchę, gotujemy do miękkości, wyciągamy. Cebulę oraz czosnek szklimy na patelni. Gdy soja jest gotowa odlewamy połowę wody , wyciągamy liście oraz ziele, dodajemy przecier, olej, cebulę z czosnkiem oraz pokrajane warzywa. Całość ucieramy na gładką masę za pomocą blendera/malaksera. Od serca doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.                                                         
                                                                                                                               Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj