środa, 18 grudnia 2013

Bezglutenowe babeczki piernikowe



Jakoś nie znalazłam czasu na przygotowanie tradycyjnych pierniczków co nie znaczy, że nie uwielbiam zapachu i smaku piernika w towarzystwie śliwkowych powideł :)

Przepis na około 12-14 babeczek.

Potrzebujemy:
  • 50 gram gorzkiej czekolady np.Goplany
  • 65 gram margaryny
  • 120 gram mąki ziemniaczanej
  • 60 gram mąki ryżowej
  • 25 gram mąki z amarantusa
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka dobrej kawy sypanej
  • 1 łyżka przyprawy korzennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka  bg proszku do pieczenia
  • powidła śliwkowe ( uwaga na skład! )
Przygotowanie :
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dosypujemy szczyptę soli, ubijamy na sztywno. Mąkę przesiewamy (2-3 razy) i łączymy z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą korzenną oraz cynamonem. Margarynę  miksujemy, dodajemy do niej  delikatnie ciepłą czekoladę. Następnie do masy dodajemy cukier oraz żółtka, cały czas miksując. Zmniejszamy obroty i partiami dodajemy porcje mąki i mleka. Dosypujemy także kawę. Gdy ciasto jest gotowe wykładamy nim papilotki/foremki do połowy wysokości. Do każdej babeczki nakładamy czubatą łyżeczkę powideł śliwkowych. Przykrywamy pozostałym ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy w temperaturze 175 stp. przez około 30 minut. Ostrzegam, iż moje powidła opadły na dno ale babeczki mimo tego dopiekły się i smakują wybornie. Przestudzone dekorujemy polewą czekoladową lub dowolnym kremem. Ja postawiłam na choinkę z bitej śmietany. 
SMACZNEGO :D



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj