czwartek, 9 stycznia 2014

Bezglutenowe muffiny marchewkowe


 Pomimo tego, że za oknem aura lekko wiosenna  nadal mam ochotę na potrawy oraz  smakołyki syte i rozgrzewające. Miało nie być słodkości ale usprawiedliwiam się w myślach . . to tylko marchewka  i cukru trochę :)

6-7 sztuk

Potrzebujemy:
  • szklanka startej marchewki ( małe oczka)
  • łyżeczka startego świeżego imbiru ( opcjonalnie )
  • 70 gram cukru trzcinowego
  • 75 gram mąki gryczanej
  • 40 gram mąki ryżowej
  • 20 gram mąki ziemniaczanej
  • 100 ml oleju
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki bg proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Mąki mieszamy ze sobą, przesiewamy 2-3 razy, łączymy z  przyprawami  w proszku,  sodą oraz  bg proszkiem do pieczenia. W drugiej misce miksujemy jajka z cukrem. Małym  strumieniem dolewamy olej i miksujemy dalej. Zwalniamy obroty i łyżką dodajemy stopniowo mąkę do momentu połączenia się składników. Delikatnie mieszając już łyżką dodajemy startą marchewkę oraz imbir. Gotową masę przekładamy do  foremek/papilotek  i  pieczemy w rozgrzanym piekarniku  przez około 20-25  minut. Przestudzone muffiny możemy przyozdobić pomarańczowym lukrem (cukier puder i sok z pomarańczy) oraz karmelizowaną marchewką (garść startej na grubych oczkach marchewki smażymy na łyżce miodu:)
SMACZNEGO :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj