środa, 26 lutego 2014

Bezglutenowy omlet ryżowy



Już jutro tłusty czwartek ! Na około słychać tylko o pączkach, faworkach i innych kalorycznych słodkościach.
Nie mam czasu i przede wszystkim ochoty na ciężkie desery. Podejrzewam, iż mogłoby to się skończyć pożarciem kilku pączusiów więc losu kusić nie będę. W ramach rekompensaty przygotuję lekki i delikatny omlet biszkoptowy. Do jego wykonania zainspirowała mnie Pani Marieta z tv kulinarnej. Na jego wykonanie potrzebujemy maksymalnie 10 minut.


Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, 
bo przestają się bawić.

 Mark Twain

Potrzebujemy:
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka mąki ryżowej, możesz zakupić tutaj
  • 1 łyżka mleka
  • szczypta bg proszku po pieczenia
  • sól
  • kawałek masła
  •  owoce
  • cukier puder z ksylitolu lub inny słód
Przygotowanie:
Oddzielamy białko od żółtka. W miseczce mieszamy żółtko z mlekiem. Następnie dodajemy mąkę, szczyptę soli i  proszku ucierając starannie na gładką masę. W drugim naczyniu ubijamy białko na sztywno z odrobiną soli. I teraz czas na delikatność! Mieszamy masę z żółtka z jedną łyżką piany. Gdy masa się rozrzedzi dokładamy resztę ubitego białka  i ostrożnie łączymy. Rozgrzewamy patelnie, roztapiamy kawałek masła i smażymy omlet na złoty kolor.
 SMACZNEGO :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj