wtorek, 13 maja 2014

Kasza gryczana z jarmużem, serem feta i tymiankiem


 Jarmuż-warzywo z rodziny kapustnych, które nie tylko jest w ostatnim okresie bardzo modne ale także ma wiele wartości odżywczych. Jest doskonałym źródłem witamin K oraz C, pierwiastków żelaza, wapnia, fosforu i magnezu. Zawiera silne przeciwutleniacze i ma właściwości przeciwzapalne. Poza tym posiada dość ciekawy smak i atrakcyjnie prezentuje się na talerzu.
Postanowiłam zrobić z nim coś pożywnego. Poniższa potrwa świetnie sprawdzi się jako samodzielne danie lub jako tak zwany side.
W parze z nim moja ulubiona kasza gryczana niepalona.



 ,, Do­piero zimą można po­wie­dzieć, które drze­wa są nap­rawdę zielo­ne. Do­piero kiedy wieją prze­ciw­ne wiat­ry, można po­wie­dzieć, czy człowiek al­bo kraj jest od­ważny i nieugięty " 
  John Fitzgerald Kennedy

Potrzebujemy :
  • 200 gram świeżego jarmużu
  • średnia cebula
  • 150 gram ugotowanej kaszy gryczanej
  • 100 gram sera typu feta
  • łyżka masła
  • 3 gałązki świeżego tymianku (opcjonalnie)
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • pieprz
  • sól
Przygotowanie:
 Już umyty oraz pokrojony jarmuż wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez 3-4 minuty. Cebulę kroimy w półplastry lub kostkę. Na rozgrzanej patelni roztapiamy masło, dodajemy kurkumę i szklimy cebulę. Dodajemy odcedzony jarmuż i smażymy całość przez chwilę. Następnie dokładamy kaszę,doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy. Dodajemy pokrojony w kostkę ser, listki tymianku. Łączymy delikatnie całość i wyłączamy gaz. Najlepiej smakuje na ciepło.
SMACZNEGO :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj