poniedziałek, 7 lipca 2014

Bezglutenowa pizza- mix Balviten

Uprzedzając wszelkie podejrzliwe komentarze poniższy post nie jest sponsorowany.
 Jak wiecie wygrałam nagrodę główną w konkursie Balvitenu i dostałam paczkę z produktami tejże firmy. Generalnie staram się omijać wszelkie gotowe miksy mąk szerokim łukiem, wiele dań można przygotować z czystych mąk, a wszelkiego rodzaju dodatki nie działają zbyt dobrze na nasze schorowane jelita.. 
Osobiście odlatuje po skrobi pszennej bg.


Potrzebujemy:
Ciasto:
  •  opakowanie mixu -Pizza do domowego wypieku Balviten
  • 330 ml letniej wody
  • paczka drożdży suchych 7 gram
  •  2 łyżki oleju
Sos pomidorowy:
  • 100 gram przecieru pomidorowego
  • łyżka oleju
  • 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • kilka gałązek świeżego majeranku, posiekane
  • kilka gałązek świeżego tymianku, posiekane
  • sól, pieprz
Ponadto:
  • 150 gram sera mozzarella, starty
  • opakowanie szynki dojrzewającej
  • kilka plastrów żółtego sera
  • garść liści rukoli
Sos pietruszkowy
  • pietruszka, drobno posiekana
  •  oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Postępujemy zgodnie z instrukcją. Drożdże rozpuść w letniej wodzie. Z mąki odłóż 2 łyżki, resztę wysyp do miski. Dodaj olej, wodę z drożdżami i zmiksuj na jednolitą masę. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, oprósz delikatnie pozostałą częścią mąki. Wyłóż ciasto i za pomocą łyżki i resztki mąki rozpłaszcz ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Wymieszaj składniki na sos pomidorowy i posmaruj wierzch pizzy. Ułóż szynkę oraz kilka plasterków żółtego sera, posyp mozzarellą. Zapiekaj przez około 15-20 minut w temperaturze 250 stopni.W międzyczasie wymieszaj składniki na sos pietruszkowy. Gotową pizzę posyp listkami rukoli.

+ brak w składzie skrobi pszennej !
+ przejrzysta instrukcja
+ delikatne ciasto


SMACZNEGO :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj