wtorek, 5 sierpnia 2014

Naleśniki gryczane z miodem i orzechami



Do niedawna byłam święcie przekonana, że do naleśników posiadam dwie lewe i niezgrabne ręce.
 Błąd ! 
Odrobina chęci, czasem kilka prób, obserwacja jak dana mąka się sprawdza. 
I już obżeram się zdrowym bo gryczanym, bezmlecznym naleśnikiem.
 Jest tak pyszny, że wymyślne dodatki są w tym miejscu zbędne.
Moją inspiracją są wspomnienia z wakacji w Grecji, 
gdzie degustowałam taką /glutenową/ wersję.

,, Bez pracy i miód gorzki "
A.Regulski

 4 naleśniki

Potrzebujemy :
  • mąka gryczana, u mnie niepalona Bezgluten
  • płaska łyżka skrobi ziemniaczanej
  • woda mineralna, lekko gazowana
  • jajeczko
  • sól
  • garść orzechów włoskich
  • płynny miód
  • olej
Przygotowanie:
Do szklanki wsyp odmierzoną ilość kartoflanki. Dosyp gryczankę tak, aby mąka zajmowała 1/2 szklanki. Następnie przesyp do wysokiego naczynia, dodaj jajeczko, 3/4 szklanki wody, łyżkę oleju. Dodaj również szczyptę soli i za pomocą trzepaczki wymieszaj na gładkie ciasto. Odstaw na 15 minut. Ciasto zgęstnieje. Smaż na natłuszczonej, rozgrzanej patelni. Podawaj z miodem i posiekanymi orzechami.
SMACZNEGO :)



1 komentarz:

  1. a ciasto będzie jeszcze lepsze z odrobiną mleczka kokosowego

    OdpowiedzUsuń

Drukuj