wtorek, 23 września 2014

Bezglutenowy chleb na sodzie i maślance



Do tego chleba przymierzałam się dość długo. 
Krąży wiele negatywnych komentarzy, iż soda jest wyczuwalna. Stwierdzam, iż posmarowany masłem czy jako tradycyjna kanapka jest pyszny. Ponadto łatwy i ekspresowy w przygotowaniu.
Idealny dla osób na diecie przeciwgrzybiczej i dla tych, którzy unikają drożdży
Inspirację zaczerpnęłam z bezokruszkowego bloga.

,,Chleb ot­wiera każde usta "
S.J.Lec

Potrzebujemy :
  • 100 gram mąki uniwersalnej, u mnie Schar
  • 100 gram mąki ryżowej
  • 30 gram mąki ryżowej pełnoziarnistej
  • 70 gram mąki gryczanej jasnej
  • łyżeczka zmielonego siemienia lnianego
  • 50 ml wrzątku
  • ok. 250 ml maślanki
  • płaska łyżeczka soli
  • duża łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Siemię lniane zalej wrzątkiem. Odstaw do wystygnięcia. Odmierz mąki, przesiej i wymieszaj z sodą oraz solą. Glut z siemienia przelej do naczynia z miarką, dolej maślanki do poziomu 300 ml, wymieszaj. Mokre składniki wlej do suchych. Wymieszaj delikatnie tak, aby składniki się połączyły. Ciasto chlebowe przełóż na oprószoną mąką ryżową blachę. Uformuj bochenek. Wierzch chleba natnij ostrym nożem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez 20 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 i piecz przez kolejne 20 minut. Wystudź na kratce.
SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj