poniedziałek, 13 października 2014

Cynamonowy krem z pieczonej dyni i jabłek


 Krem, który rozgrzeje każdego w jesienne dni. 
Nie jest pikantny, nie pali..
Efekt poszukiwań nowych smaków.
Jabłkowa nuta jest tutaj przyjemnym zaskoczeniem.

,,Gdy czu­jesz, że skończyły ci się po­mysły, po pros­tu wpad­nij na jeszcze jeden "
John Whitmore

5-6 porcji

Potrzebujemy:
  • 850 gram dyni obranej, pokrojonej w kostkę
  • 3 twarde jabłka, obrane, wypestkowane
  • cebula
  • 900-1000 ml bulionu warzywnego, ew.wody
  • łyżka masła
  • 1/2  łyżeczki cynamonu
  • sól
  • pieprz
Ponadto:
  • śmietana 30 % do podania
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Obrane jabłka oraz cebulę owiń w folię aluminiową. Kawałki dyni rozłóż na blaszce z piekarnika, skrop niewielką ilością oleju. Posyp solą, pieprzem, wymieszaj i wstaw do piekarnika. Dołóż również jabłka oraz cebulę. Piecz przez około 45 minut. Następnie odwiń cebulę, lekko przestudzoną pokrój w drobną kosteczkę. W rondelku rozpuść masło, dodaj cynamon i zeszklij cebulę. Następnie dodaj jabłka oraz kawałki dyni. Podlej bulionem i duś całość przez około 10 minut /cebula musi być miękka/. Zupę zmiksuj za pomocą blendera. W razie potrzeby dopraw. Podawaj koniecznie ze słodką śmietanką.
Smacznego !


Jabłko z cynamonem 2014Rozgrzewające (wege) dania EDYCJA II

1 komentarz:

Drukuj