czwartek, 6 listopada 2014

Bezglutenowe ciasto cytrynowe z ziemniaków

 Dziś coś słodkiego z cyklu nowe, nieznane smaki. 
Muszę przyznać, że w bezglutenowej kuchni chyba najbardziej intrygują mnie wypieki bez mąki !
Do tej pory wspominam fenomenalny tort z fasoli.
Tym razem wykorzystamy ziemniaki. 
Dodatek do obiadu, który najczęściej jest niedojadany, odkładany.
Ciasto wilgotne, w smaku całkowicie odmienne od dotychczas pieczonych.
Czas zwrócić honor naszym niedocenianym, niezastąpionym pyrom. 

Nie bój się te­go, co no­we - cho­ciaż ci miły spokój. 
Tytus Carus Lukrecjusz

Potrzebujemy:
  • 75 gramów masła
  • 75 gramów cukru pudru
  • 3 jajka
  • 190 gramów  pure z ziemniaków*
  • 150 gramów migdałowych płatków
  • skórka z dużej cytryny
  • spora łyżeczka bg proszku do pieczenia
* ziemniaki najlepiej utłuc, gdy są jeszcze gorące

Przygotowanie:
Migdałowe płatki zmiel na mąkę np. w młynku od kawy. Otrzyj cytrynę ze skórki na małych oczkach. Rozbij jajka, oddzielając żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę i odstaw. W drugim naczyniu utrzyj masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodawaj pojedynczo ! żółtka i miksuj dalej. Do masy dołóż pure ziemniaczane, zmiksuj. Potem dodaj wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę migdałową oraz skórkę z cytryny. Na koniec wmieszaj delikatnie pianę z białek. Piecz* przez około 55-60 minut w temperaturze 180 stopni.

* tortownica 21 cm
Smacznego!




2 komentarze:

  1. O jej, ale mnie zaskoczyłaś! Ciacho z ziemniaków. Super :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj