piątek, 14 listopada 2014

Smażona kasza jaglana z kurczakiem i warzywami


  Sieć, aż pęka w szwach od jaglanych przepisów dla dzieci. 
A jak przekonać do kaszy dorosłego ?
Nie mam pojęcia dlaczego u niektórych słowo kasza  wywołuje syndrom krzywej miny i niechęci.
Smażony ryż z kurczakiem i warzywami to danie, które zawsze się cieszy powodzeniem.
Zwłaszcza kiedy nie mamy czasu na wielogodzinne stanie przy garach. Pomyślałam, że mogę bardzo uzdrowić to danie zamieniając ryż na kaszę ! 
Polecam mieć zapas ugotowanej kaszy w lodówce.

 Obojętność i lek­ce­ważenie często wyrządzają więcej krzywd niż jaw­na niechęć.
J.K.Rowling 

4 porcje
Potrzebujemy:
  • 4 łyżki oliwy
  • płaska łyżeczkę kurkumy
  • 2 czerwone cebule
  • paprykę
  • 300 gramów piersi z kurczaka
  • 350 gramów ugotowanej jak tutaj kaszy jaglanej
  • natkę pietruszki
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Cebulę przekrój na pół, a następnie potnij w paski. Paprykę także pokrój w paski, a kurczaka na małe kawałki. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj kurkumę i cebulę. Gdy ta trochę zmięknie dodaj paprykę i smaż kolejne kilka minut. Następnie przesuń warzywa na jedną stronę patelni, na drugiej przesmaż kurczaka. Gdy ten będzie gotowy dołóż kaszę jaglaną. Trzymaj na ogniu przez kilka minut, mieszając co chwilę. Im dłużej będziesz smażyć, tym kasza będzie  bardziej chrupiąca. Danie dopraw solą oraz pieprzem. Na koniec dodaj natkę pietruszki.
Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj