środa, 4 marca 2015

Szpinakowe kluseczki jaglane

  30 sztuk
Potrzebujemy:
  • 350 gramów ugotowanej tym sposobem kaszy jaglanej
  • 80 gramów  szpinaku, najlepiej rozdrobniony
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 30 gramów (duża łyżka) skrobi ziemniaczanej
  • 15 gramów ( łyżka) mąki gryczanej jasnej lub ryżowej+ do podsypania
  • sól
  • pieprz
  • kawałek masła
Przygotowanie:
Na patelni rozpuść kawałek masła, zeszklij przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodaj szpinak i przesmaż całość, tak aby odparował nadmiar płynów. Jeszcze gorącą kaszę oraz szpinak utrzyj blenderem tak, aby powstała gładka masa. Dodaj  mąki. Całość dopraw solą oraz pieprzem. Powstałe ciasto wymieszaj przy pomocy łyżki. Na stolnicy rozsyp mąkę gryczaną lub ryżową. Weź kawałek ciasta i oprószonymi mąką  dłońmi uformuj podłużny walec. Pokrój na równe kawałki.  Kluski gotuj w osolonym wrzątku przez 1/2 minuty/ od momentu wypłynięcia na powierzchnię/. Odcedzone kopytka polej roztopionym masłem. Jeśli możesz jeść ser to posyp również startym parmezanem.
SMACZNEGO :)
Wiosenny detoksZielono mi!

13 komentarzy:

  1. Wspaniałe, koniecznie chcę je wypróbować, zapisane :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne te kluseczki, kolejny dowód na to, że z kaszy jaglanej można robić cuda!

    OdpowiedzUsuń
  3. od tygodnia wiem, że jestem bezglutenowa, bezjajeczna i bez laktozy...dziękuję za te przepisy, na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z jajkami będzie najtrudniej, ale dasz radę ! A może przepiórcze ? Życzę powodzenia i wytrwałości :*

      Usuń
  4. Można użyć świeżego szpinaku?

    OdpowiedzUsuń
  5. Ile tego mniej więcej wychodzi z przepisu? Dla dwóch osób na jeden czy dwa obiadki? 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obstawiam jeden obiad dla 2,może 3 osób :)

      Usuń
  6. Witam, czy ilość kaszy jest podana przed czy po ugotowaniu?

    OdpowiedzUsuń
  7. A ilość szpinaku po ugotowaniu czy przed?

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj