sobota, 26 września 2015

Karmelizowana & rozgrzewająca gruszka z kaszą jaglaną


Potrzebujemy:
  • 125 gramów ugotowanej kaszy jaglanej
  • dojrzałą gruszkę
  • łyżeczkę masła klarowanego
  • łyżeczkę ksylitolu/miodu + do podania
  • dużą szczyptę sproszkowango imbiru
  • szczyptę cynamonu
 Przygotowanie: 
Gruszkę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój na małe ćwiartki. Na patelni rozpuść masło z ksylitolem lub miodem. Gdy powstały sos będzie dobrze rozgrzany, rozłóż kawałki gruszek. Karmelizuj przez kilka minut z dwóch stron. Owoce posyp starannie imbirem oraz cynamonem. Gdy gruszki delikatnie się zrumienią i zmiękną dorzuć kaszę jaglaną. Przesmaż całość i kiedy  składniki się połączą zdejmij z ognia. Polej płynnym miodem lub posyp pudrem z ksylitolu.

Smacznego !

2 komentarze:

Drukuj