piątek, 16 października 2015

Wegańska & gorąca czekolada

Czasem mała przyjemność może sprawić, że dzień staje się lepszy. 
W długie i jesienne wieczory coraz częściej przychodzi ochota na coś kakaowego.
 Ekspresowa w przygotowaniu, dość gęsta i sycąca czekolada bez grama mleka krowiego.

-1 porcja -

Potrzebujemy:
  • szklankę mleka roślinnego, u mnie niesłodzone, sojowe Alpro
  • małą łyżeczkę skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżki ksylitolu/cukru/ miodu- lub do smaku
  • śmietanę kokosową /opcjonalnie/
Przygotowanie:
Do garnuszka przelej mleko, dodaj kakao, skrobię oraz słód. Za pomocą trzepaczki wymieszaj dokładnie, tak aby zniknęły wszystkie grudki. Garnuszek wstaw na gaz, mieszaj do momentu, aż czekolada zgęstnieje. Sprawdż smak i ewentualnie dosłódź do smaku. Czekoladę najlepiej podawać z ubitą śmietaną kokosowa. Przepis tutaj.


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj