niedziela, 15 listopada 2015

Makaron ze śmietaną słonecznikową

- 2 porcje -
Potrzebujemy:

  • 200 gr suchego makaronu bg
  • 150 gr mrożonego szpinaku w liściach
  • 100 gr wędzonego łososia
  • 4-5 ząbki czosnku
  • sporą łyżeczkę masła klarowanego
  • sól
  • pieprz
Śmietana:
  • 3/4 szklanki słonecznika
  • dużą szklankę wody
  • 1-2 łyżki soku z cytryny /do smaku/
  • 2 łyżki oleju
  • płatki drożdżowe /opcjonalnie/
Przygotowanie:
1. Zaczynamy od wykonania wegańskiej śmietany. Nasiona słonecznika zalej wodą i mocz przez noc. Następnego dnia przełóż przepłukane nasiona do wysokiego naczynia, dodaj łyżkę soku z cytryny, olej i pół szklanki wody. Utrzyj całość blenderem ręcznym na gładką masę. Dolewaj stopniowo wodę do otrzymania płynnej  i dość rzadkiej śmietany. Gotową śmietanę przeciśnij przez ściereczkę i odciśnij w celu pozbycia się fusów.
2. W dużym garnku zagotuj posoloną wodę i wstaw makaron. W tym czasie czosnek przeciśnij przez praskę, łososia pokrój w paski. Na patelni rozpuść masło klarowane, dodaj czosnek i lekko przesmaż. Dodaj szpinak i duś całość. Następnie wlej śmietanę i zacznij redukować sos. Dołóż także gorący makaron, a następnie łososia i wymieszaj. Trzymaj na ogniu do utrzymania gęstego sosu. Danie dopraw do smaku solą oraz pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny. Możesz również wykorzystać płatki drożdżowe do uzyskania serowego aromatu.
Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj