poniedziałek, 21 marca 2016

Bezglutenowe, hiszpańskie pączki









Potrzebujesz:
- 65 gr mąki ryżowej
- 40 gr skrobi ziemniaczanej
- 40 gr mąki gryczanej jasnej
- 1,5 łyżeczki bg proszku do pieczenia
- łyżkę masła
- jajko
- 60 ml mleka


Dodatkowo:
- olej do smażenia
- puder z cukru/ ksylitolu
- topiona czekolada


W miseczce roztrzep jajeczko z mlekiem. Do drugiej miski wsyp odmierzone i przesiane porcje mąki oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj. Dodaj masło i rozetrzyj palcami do uzyskania suchej kruszonki. Następnie dolej mleko z jajkiem i wymieszaj, niekoniecznie starannie tak aby powstało jednolite ciasto.
W garnku lub na patelni rozgrzej olej, ok. 2-3 cm głębokości.
Przy pomocy łyżeczek nakładaj niewielkie porcje ciasta i smaż na rumiano z obu stron. Osącz. Podawaj z cukrem pudrem lub topioną czekoladą ! Emotikon smile

Smacznego !
Emotikon grEmotikon 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj