czwartek, 3 marca 2016

Wegański naleśnik z brokułem & wędzoną makrelą


Potrzebujemy:                                          -2 naleśniki -

  • 2 łyżki mąki gryczanej jasnej
  • łyżkę skrobi ziemniaczanej
  • łyżkę mąki ryżowej
  • 1/2 łyżeczki mielonego siemienia
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 125 ml płynu (1/2 wody + 1/2 mleka roślinnego lub sama woda)
  • szczypta soli
Propozycja podania:
  • gotowany brokuł
  • kawałki wędzonej makreli
  • kawałki papryki
  • majonez jaglany stąd 
Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe umieść w miseczce i dokładnie wymieszaj przy użyciu trzepaczki. Osobiście preferuje cieniutkie naleśniki z uroczymi dziurkami. Jeżeli wolisz grubsze dodaj mnie płynu. Naleśniki smaż na dobrej !, mocno rozgrzanej patelni, przy użyciu niewielkiej ilości oleju. Jeszcze gorący placek podawaj z różyczkami brokuła, kawałkami makreli oraz papryką. Polej majonezem jaglanym i zawiń w zgrabny rulonik.
Smacznego ! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj