niedziela, 13 listopada 2016

Krem z pora i kaszy jaglanej


 Potrzebujesz:

  • 2 pory
  • cebulę
  • pietruszkę
  • mały seler
  • łyżkę masła klarowanego/oliwy
  • 120 gr ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1,2 l bulionu, lub wody
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • pieprz 
  • sól
Przygotowanie:
Jasną część porów pokrój w plasterki, a cebulę w kostkę. Pietruszkę oraz seler obierz i także pokrój w kostkę. Na patelni rozpuść masło klarowane, dodaj kurkumę, por oraz cebulę. Gdy te będą już zeszklone dodaj pokrojone warzywa. Podsmażaj  przez kilka minut. Następnie przełóż całość do garnka i dodaj bulionu. Zagotuj. Kiedy warzywa zaczną mięknąć dodaj odmierzoną porcję kaszy. Gotuj dalej do zupełnej miękkości. Całość zmiksuj blenderem na gładki krem. Dopraw solą, pieprzem. Najlepiej podaj z gorącymi grzankami.

Smacznego !

1 komentarz:

Drukuj