wtorek, 31 stycznia 2017

Wegańskie placki jogurtowe



Bardzo puchate placuszki mogą być miłym początkiem dnia.
W tym wydaniu wykorzystuję po raz pierwszy jogurt roślinny.

Potrzebujesz:

  • mały banan, ok. 70 gr
  • 130 gr jogurtu naturalnego, roślinnego
  • 45 gr mąki ryżowej
  • 25 gr skrobi ziemniaczanej
  • 10 gr mąki gryczanej jasnej
  • 5 gr mąki amarantusowej
  • 2 łyżeczki cukru/ksylitolu
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki bg proszku do pieczenia
Do podania
  • garść jagód
  • gruszka
  • jogurt naturalny, roślinny
  • puder z ksylitolu/ cukier puder
Przygotowanie:
W większej misce rozgnieć starannie widelcem banana. Następnie przy użyciu trzepaczki zmiksuj go na jednolitą i puszystą masę. Dodaj słodzidło, jogurt naturalny, oraz ekstrakt z wanilii i wymieszaj delikatnie. Do osobnej miseczki odmierz i przesiej mąki. Dodaj do nich proszek oraz sodę i połącz. Mąki przesyp do reszty składników i niezbyt gwałtownie wymieszaj. Gdyby ciasto było zanadto zwarte dodaj jeszcze odrobinę jogurtu. Placki nakładaj łyżką na rozgrzaną oraz natłuszczoną patelnię. Smaż na małym ogniu, aż do zrumienienia. W międzyczasie na małej patelni rozpuść łyżeczkę masła klarowanego oraz miodu. Dodaj plastry gruszki i podsmaż z obu stron tak aby się skarmelizowała. Jogurt naturalny wymieszaj z rozmrożonymi jagodami, w razie potrzeby dosłódź. Jeszcze gorące placuszki podawaj z jogurtem oraz gruszką, posyp pudrem z ksylitolu.
Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj